2024. május 22., szerda

Dolesch Iván emlékverseny 2024



A 2024-es szezon első F18 katamaránversenye, mely egyben ranglistaverseny is volt, a pünkösdi hosszú hétvégére esett. Éppen ezért 3 versenynapot és 7 futamot tervezett a rendezőség, melyet szokás szerint Béci, a Spari egyesület versenyrendezője látott el, a tőle megszokott profizmussal.

Az időjárás jelentéssel ellentétesen az idő igazán kegyes volt a versenyzőkhöz, így szombaton és vasárnap 3-3, míg hétfőn 1 futamot rendezve le is zajlott a verseny, a kellemes 7-12 csomós, relatíve kifújt, egyenletes, nem forgolódó szélben. Erre mondom mindenkinek, hogy nem az időjárás előrejelzés, hanem a versenynaptár alapján kell vitorlázni menni.

A versenyre csak 4 egység nevezett, de végül csak 3 indult, mert egy páros betegség miatt visszalépett.

Szombaton 11-kor szinte perce pontosan indította Béci az első futamot, majd kb 5-10 perces várakozással futamok között azonnal indította rá a továbbiakat. Nagyon pörgős volt, így délután kettőkor már mindenki a saját kikötőjében tudhatta a hajóját. Üröm az örömben, hogy csak 2 egység jelent meg a szombati napon, ahol a Pfeningberger - Gerlits páros meggyőző vitorlázással megnyerte mindhárom futamot, míg a Mendele - Skoumal páros próbálta őket utolérni.

Vasárnap szintén kedvező ÉK-i széllel indultak 10.00-kor a futamok, ahol már a Cser – Párniczky páros is tiszteletét tette. Az előző napi helyezésekben változás nem történt, a késők udvariasan beálltak a sor végére.

A hétfői napra is kitartott a szél, melyben szintén kifogástalanul meg lehetett rendezni a záró, hetedik futamot. Tekintve a résztvevők számát, mindhárom vitorlázó egység éremmel térhetett haza, de ami ennél jóval fontosabb volt, az a nagyszerű vitorlázás ami a versenyzőknek adatott a ritkán tapasztalható kifújt közepes szélben.

Az első verseny nagy tanulsága, hogy egyelőre kevesen ébredtek fel a téli álomból, ami az F18 osztályban való vitorlázást jelenti. Gyertek el többen versenyre, mert így kevésbé lesznek lelkesek a versenyrendezők, hogy megfelelő játszóteret biztosítsanak számunkra.

A versenyen való részvétellel lehet a legtöbbet tanulni a hajókezelésről, a legnagyobb sebesség eléréséről, és nem utolsó sorban a személyes kapcsolatokat építeni a többi egységgel, rendezőkkel és más hajóosztályokkal. Egy jó és látványos verseny alatt készült fotókkal tudunk új egységeket bevonzani, vagy akár új embereket a katamaránozás irányába terelni.

Most hétvégén Zamárdiban a VICC ad otthont a következő versenynek, melyet a Katamarán SE rendez számunkra, gyertek el minél többen. Az előnevezések alapján, már most látszik, hogy az idei év eddigi legerősebb és legnagyobb mezőnye jön össze. Az F18 mellett itt lesznek a nacra 15-ösök és az M3-as egységek is.

Köszönjük a beszámolót a Squminak!