2021. november 9., kedd

Katamarán téliesítés

Szétszedni könnyebb még is sokkal rosszabb, mint a szezon elején összeszerelni.

Mint tudjátok én is üzemeltetek egy hajó tárolót és mostanában sokan kérdezték, hogy télire mit csináljanak a vitorlásukkal. Ez most nem reklám akar lenni, mert mi csak a nálunk tárolt hajókat tudjuk elrakni, hanem inkább egy jó tanács.

A téli időszakban a legnagyobb kárt a fagy tudja okozni, de az is csak akkor ha marad a testben víz, vagy a csapadék időközben olyan helyekre tud eljutni ahol megfagyva kárt tud okozni. Ezért nagyon fontos, hogy az utolsó vitorlázás után minden vizet kiszivacsozzunk a testből. Továbbá vagy csapadék mentes helyen tároljuk a hajót vagy jól ponyvázzuk le.

Ha nem szedjük szét és kint hagyjuk a szabadban, akkor jól kössük le és időnként nézzünk rá a hajóra, mert a viharok leszedhetik a ponyvát és akkor oda a téli védelem. Sok embernél látom, hogy különböző OBI-s ponyvákkal takargatják télire, ezt én nem javaslom, mert nem lehet megfelelően rögzíteni és ha a szél megbontja akkor védelem nélkül marad a hajó. Tehát akinek nincs méretre szabott ponyvája az próbálja fedett helyre rakni, legalábbis ha nem akarja, hogy hajója 1-2 tél után szitaként szívja a vizet magába. Most nem kell arra gondolni, hogy tele lesz lyukakkal, de mondjuk a svertkaszniban megálló víz, kicsit megrepeszti a testet és onnantól ott fog szivárogni. Megtörtént eset, hogy majdnem elsüllyedt egy így "léket" kapott hajó. Tehát ha lehet akkor inkább fedett helyen tároljuk a hajót, és ha az fagymentes is akkor tényleg nem lehet baj.

Árbóc és vitorlák. Az árbóccal nincs sok gond, lehetőleg nuttal lefelé rakjuk el. Viszont a vitorlákkal annál több dolog van. Mindegyiket szépen hajtsuk vagy tekerjük össze és a latnikat lazítsuk meg. Ha sérülés van rajtuk akkor érdemes ilyenkor elvinni javíttatni, hiszen ilyenkor jobban ráér a vitorla varró is. Akár csak a hajó javító, tehát bármit szeretnénk a hajónkkal csináltatni akkor azt télen tegyük.



Összefoglalva néhány további jó tanáccsal:

- Úgy szedjétek szét, hogy majd össze is tudjátok rakni. Köteleket szépen tisztázzátok ki, biztosító karikákat, stifteket a helyére rakjátok vissza, állításokat jelöljétek be, hogy tavasszal ugyan oda tudjátok újra visszarakni.
- Sose hagyjatok vizet a testben, engedjétek ki belőle, majd szivacsolajátok teljesen szárazra.
- Kormányokat, sverteket tokba rakjátok, nehogy sérüljenek. Ha nincs tok akkor egy régi pokróc vagy dunyha között tökéletes helye lesz.
- Vitorlákban a latnikat lazítsátok ki, és szépen, gyűrődés mentesen hajtsátok össze, hiszen közel fél évíg nem lesz kibontva.
- Ha lehet fedett fagy mentes helyen tároljátok, ha nem, akkor takarjátok le rendesen.
- A hajó után ne felejtsétek a vitorlás ruhákat is rendesen elpakolni. Trockenek gumi nyakát, mandzsettáját és zokniját behintőporozni, zip-zárját bezsírozni. Neopréneket kimosni és felekasztva tárolni.
- Ha valami javítást igényel akkor még most vigyétek el, és akkor biztosan meg lesz a szezonra. Saját tapasztalat, hogy ha most nem csináltatod meg, tavaszig nem is fogod.


Várjuk a tavaszt!

Dió